Alte Druckerei

From old to new

The project "Alte Druckerei"creates an inspiring and collaborative office space for dedicated individuals who see their workplace not just as a plain desk and chair but as a source of creativity and inspiration. This innovative vision finds its place right in the heart of Munich, a space where creative minds and visionary thinkers come together to explore new horizons. The existing building from the 1970s has been transformed by INpuls into an inspiring oasis of progress, where open and cross-departmental work sets the stage for innovative ideas.

Client:

Grünwalder Carre Gmbh

Standort:

Munich

 

Squaremeters:

3000qm

 

Employees:

80+

 

Completion:

2022

 

Planing Partner:

Thomas Gelb Randlkofer

Comfort Gewerbebau

Photos:

Andreas Graf

Lukas Schramm

The foundation of all design idea is the treatment of the existing building, which was originally conceived in the 1970s as a place for creativity. Originally designed for a printing press, it now embodies a solid base with thoughtful structures and fascinating architectural details. Through skillful reorganization, its functionality is to be strengthened and complemented. The design of all spaces in the old printing house is dominated by natural and sustainable materials and is divided into three areas: Communication, Focus, and Social - an overarching spatial program.

The Focus Zone is the place for concentrated work with traditional workstations. Natural wood surfaces and a subdued color palette create a harmonious and calming environment. The design here takes a step back to make space for thoughts. The spatial concept is characterized by openness, with seamless transitions to different work areas. Steel partition elements structure the open workspace and divide it into meaningful units.

Mit Stoffbezogene Couchecke
Büroplanung mit Hochtischen
office interior design
Büro planen
Büroplanung

In the Communication Zone, there is a synergy of meeting and project rooms. The meeting room is a creative space where ideas are meant to "blossom" - it is accentuated by green elements that establish a connection to nature and symbolize the plant world. On the other hand, the lavender-colored project rooms aim to create a calming and inspiring atmosphere. The use of purple tones on the columns references the existing facade and the purple window frames. Flexible furniture arrangements provide room for creative thoughts.

New Work Konzept
Offenes Raumdesign
Büro planen online
Akkustikpaneele an der Decke

Innenarchitektur Büro in der Nähe

The Social Area is located on the ground floor. Here, a lively and vibrant atmosphere is created where employees come together to exchange ideas, make friends, and share moments. This expansive area serves not only as a central meeting point but also transforms into a stage for unforgettable internal and external events. With its transparent areas that offer a glimpse into the workshops, it forms the pulsating heart of the building.

Kücheneinheit im Büro
Ladenbau München
Innenraum designer
Offenes Raumdesign